Разградска фирма ще изгради фотоволтаична електроцентрала за свои нужди по европроект

През месец ноември миналата година „Електроресурс” ЕООД подписа договор за изпълнение на проект „Изграждане на нови фотоволтаични системи за собствено потребление в комбинация с батерии”, с финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Общата стойност на инвестицията е в размер на 243 533.91 лева, от които 121 766.96 лева са безвъзмездна финансова помощ, а останалите – собствено участие на дружеството.

Дейностите включват изграждане на фотоволтаична електроцентрала (ФЕЦ) за собствени нужди без отдаване на излишната електроенергия в мрежата, като  е предвидена система за ограничаване на връщането на електроенергия в мрежата и монтаж на батериен блок.

ФЕЦ ще е с номинална мощност 92kW и пикова мощност 100.8 kWp. Основните компоненти от които ще бъде изградена системата са: фотоволтаични /PV/модули 450Wр – 224 броя, два мрежови трифазни инвертора 30 kW, хибриден трифазен инвертор 8kW – 4 броя, батерии 20kWh – 4 броя и кабелна мрежа.

Очаква се проектът да приключи в началото на месец май 2025 г.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.