Земеделски производител от село Печеница ще оборудва нова мандра с евросредства

През октомври 2023 г. Зейти Мехмед от Исперихското село Печеница подписа договор за изпълнение на проект „Модернизация чрез инвестиции в иновации и опазване на околната среда на нова мандра”. Той е с финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти”.

Бюджетът на проекта е в размер на 556 460 лева, от които половината - 278 230 лева са безвъзмездна финансова помощ, а останалата част е собствено финансиране на бенефициента.

Земеделският производител развива основната си дейност в областта на животновъдството, отглеждайки млечни крави.

Настоящият проект предвижда закупуване на автоматизирано оборудване за новопостроената за сметка на фермера мандра.

Оборудването е необходимо за оптималното функциониране и подобряване конкурентоспособността на предприятието за производство на млечни продукти.

Целта е подобряване на качеството и безопасността на готовата продукция, тяхната проследяемост и осигуряване опазването на околната среда.

Очаква се проектните дейности да приключат през юни 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.