Фирма от Разград изпълнява европроект за подобряване на енергийна ефективност

Разградското предприятие „МАТ” ООД изпълнява проект „Изграждане на нови фотоволтаични системи за собствено потребление в комбинация с батерии”. Той е с финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Стойността на проекта е 227 920 лева, от които половината 113 960 лева са безвъзмездна финансова помощ, а останалата половина – собствено участие на бенефициента.

Проектните дейности предвиждат изграждане на фотоволтаична система – панели в комбинация със съоръжения за локално съхранение на произведената енергия, с инсталирана мощност 80 кW.

Системата ще бъде изградена на покрива на производствена сграда на предприятието, на площ от 400 кв. метра. Произведената енергия ще бъде използвана за собствени нужди.

Очаква се изградената фотоволтаична система ще подобри енергийната независимост на дружеството. Тя ще допринесе за намаляване стойността на енергията, потребена за производствени нужди, а от там и себестойността на крайното изделие.

Косвен принос на инвестицията ще бъде подобряване качеството на околната среда и намаляване вредните емисии в регионален план.

Проектът ще се изпълни в рамките на 18 месеца и ще завърши през месец май 2025-та година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.