Исперихски гимназисти посетиха Анкара по европроект

В периода 17 - 23 март т.г. в рамките на проект „STEM и WEB 2.0 за креативно развитие на учители и ученици” по програма Еразъм +, ученици от Професионална гимназия „Васил Левски” от град Исперих гостуваха на Гимназия „Шехит Ертан Акгюл” в гр. Анкара, Турция.

Визитата на гостите бе наситена със STEM уроци, интерактивни занимания в научни центрове, позитивни срещи и екологични събития.

В часовете по биология учениците от двете училища моделираха с подръчни и отпадъчни материали устройството на растителна и животинска клетка, като демонстрираха сходствата и различията. По химия представиха експерименти, показващи присъствието на химията у дома. В часа по география, използвайки знанията си по математика и влагайки своята инженерна мисъл, конструираха макети на устройства, ползващи различни алтернативни източници на енергия като вятър, слънчева светлина и други.

Смесените екипи от двете държави обменяха знания по различните дисциплини чрез различни WEB 2.0 приложения. Те показаха завидни умения за работа с CANVA, KAHOOT, WORDWALL и др.

Забавно бе и в часа по физкултура, в който младите хора, заедно с ръководителите си, изучаваха стъпките на характерни за двата народа танци.

Часовете по физика бяха проведени в научни центрове, където учениците обогатиха своите познания, а участвайки в дейностите - осмислиха приложението на науката в практиката и в различни сфери на ежедневието.

Групата от България посети и значими исторически и научни места. Макар и символично те не пропуснаха да отбележат свързаните с природата събития на седмицата – настъпването на астрономическата пролет, Международния ден на горите, Световния ден на водата, и завръщайки се в родината –  Часът на Земята.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.