Община Исперих приключи успешно проект за представяне и съхранение на културното наследство

В Заседателната зала на Общинския съвет се проведе заключителна пресконференция по проект „Ревитализиране на обекти за представяне на културно – историческото наследство на община Исперих”, финансиран от Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021 г. Бенефициент е местната управа, в партньорство с Исторически музей Исперих. В събитието взеха участие представители на местната управа, културни и образователни институции, ОИЦ – Разград, медии, граждани и младежи.

Целта на проекта е повишаване ролята на културата и културното наследство за местното развитие, чрез насърчаване на заетостта, социалното приобщаване и културното предприемачество, с прилагане на иновативни технологии за представяне на богатото културно наследство на общината.

Постигнатите резултати от изпълнението на проектните дейности включват обновени два обекта за представяне на културното наследство и прилежащите към тях пространства с над 700 кв.м. площ – художествена галерия и зала за временни археологически изложби. Доставено е специализирано оборудване за експониране на движимите културни ценности, поддържане на оптимални климатични условия в експозициите и оборудване на две фондохранилища. Придобит е хардуер и специализиран софтуер за интерактивно  виртуално представяне на експонатите с добавена реалност и 3D визуализация, създадено е мобилно приложение – видеоигра за телефон.

По проекта са обучени 18 представители на бенефициента и партньора, както и 12 младежи за повишаване предприемаческия капацитет с сферата на културата. Разработен е предприемачески план на Исторически музей Исперих. Създадени са две нови работни места.

Изработени са информационни и рекламни материали, сред които: двуезични луксозни каталози на местни художници, набор учебни помагала „Културното наследство на община Исперих”, уеб сайт на проекта и четири видеоклипа за представяне на обектите и др.

Двете нови експозиции на Историческия музей са вече официално открити:  „Археологическото богатство на „Сборяново” - непоказани досега пред публика културни ценности, открити в Археологически резерват „Сборяново” и постоянната  експозиция „Доайените на изобразителното изкуство в Лудогорието” в художествената галерия.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.