Учители от Истанбул гостуваха на образователен център в Разград по европроект

„Къщичката на чудесата” - „Каанланд” в  областния град домакинства на педагози от истанбулското училище Ataköy Atatϋrk Bakוrköy Ortaokulu.

Това стана в рамките на проект „Поколението STEAM в образованието” (Eğitimde STE(A)M Çağı”), финансиран от Програма „Еразъм +” на ЕС.

Ръководителят на образователния център и координатор на проекта Айтен Кязимова  сподели, че е получила покана за партньорство от директора на турското училище Неджметин Авджъ поради придобития опит по време на работата си по успешно реализирания съвместен проект през 2023 г. – STEAM-Powered Education. Тогава в рамките на 18 месеца през 2021/2023 г. ученици и учители от три държави - България, Турция и Сърбия осъществяват две онлайн мобилности и три присъствени в Назили (Турция), Разград (България) и в Буяновац (Сърбия), и работят по дейности в областта на STEAM. 

По време на сегашната визита екипът на разградската организация запознава участниците с извършените проектни дейности, обменен е опит в практиките на  обучение и методите на преподаване и са дискутирани възможности за бъдещи партньорства.

Осъществена е и културна програма за популяризиране на българското културно наследство и история. Гостите посещават Археологическия резерват „Абритус”, Академията за млади футболни таланти „Гнездо на орли” на ПФК Лудогорец, Томбул джамия и паметника „1300 години България” в град Шумен.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.