Специална интернет страница улеснява хората с право да получат хранителни пакети от БЧК

За да улесни бенефициентите по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица, Българският Червен Кръст създаде специален уебсайт foodprogram.redcross.bg. Страницата съдържа повече информация за Програмата, както и за съпътстващите мерки.

Всеки потребител може да направи и справка по ЕГН дали фигурира в списъците с правоимащи, изготвени от Агенцията за социално подпомагане. Достъпът до подобна информация само с един клик е изключително улеснение за хората, които се интересуват имат ли право да получат хранителни продукти от настоящото раздаване.

На 20 септември БЧК започна раздаването на 5 465 тона храни на обща стойност 13 348 650 лв. Хранителните пакети ще получат 314 256 уязвими български граждани.

В Разградска област от тази помощ ще получат 7 720 нуждаещи се лица.

На едночленните и двучленните семейства се полага малък хранителен пакет с общо тегло 17.540 кг, а на тричленните и по-големи – един голям пакет от 27.690 кг. Всеки от тях ще съдържа 15 вида хранителни продукти, но в различно количество: брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюри и консерви със зелен фасул, зрял боб, домати, зелен грах, гювеч, говеждо месо, говежди кюфтета, пиле фрикасе и риба.

В Разградска област 6 543 са бенефициентите от едночленни и двучленни семейства, а 1 177 – от тричленни и по-големи семейства. Най-много са правоимащите в община Разград – 1 962, в Исперих те са 1 567, в Кубрат – 1 345, в Лозница – 860, в Завет – 787, в Самуил – 741, а в Цар Калоян – 458.

По данни на БЧК – Разград в рамките на тази кампания в областта ще бъдат раздадени 147 тона хранителни продукти.

Припомняме, че в целевата група попадат лица и семейства, подпомагани с целева помощ за отопление през миналия сезон, майки на месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година, семейства, които са подпомогнати с еднократна помощ за ученици, записани в първи клас за учебната 2020/2021, лица с над 90% увреждане с право на чужда помощ и доходи от пенсия до 369 лева, както и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане. Право на хранителната помощ имат и инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, както и хората, получили финансова подкрепа във връзка с Covid-19, подпомогнати с еднократна помощ.

В град Разград правоимащите могат да получат хранителния си пакет в сградата на Областния съвет на БЧК, на ул. „Кракра” 14 от 9:00 до 12:00 и от 13:30 до 17:00 часа.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.