Училище в Кубрат продължава ученическия обмен по Програма „Еразъм+”

След едногодишно прекъсване СУ „Христо Ботев” Кубрат възобнови мобилностите по проект №EC2019-1-DE03-KA229-059560-3 „E.V.A.–Equality, Variety, Acceptance”, финансиран от  Програма „Еразъм+”. Той бе удължен с една година поради наложените ограничителни мерки за пътуване по време на Covid кризата.

След отпадане на ограниченията, като част от проектните дейности десетокласниците  Преслава Коджахристова, Аляра Тамерова, Венислава Георгиева, Мерт Аднан и Владимир Денчев, водени от ръководителите Нина Цонева и Стоян Черников, посетиха град Газиантеп в Република Турция. Посещението бе по покана на гимназия Анадолу Актопрак Лисеси в периода от 3 до 8 октомври.

Темата на срещата бе „Проблемът с бежанците” и в нея освен представители на България и Турция, взеха участие ученици и учители от партньорското училище в гр. Мьонхенгладбах, Германия.

На работната среща участниците представиха и се запознаха със законите за приемане на бежанци, ангажираните национални институции, статистики за броя на бежанците в трите страни, настоящи и основни проблеми, свързани с бежанската криза, както и добри практики в справянето с нея. Учениците имаха възможността да дискутират в смесени групи по темата и да извлекат важни изводи.

Посещението беше отлично организирано и богатата програма включваше посещение на средно училище, в което се обучават основно бежанци от Сирия, посещение на държавния Университет в Газиантеп, както и специална среща с директора на Националния инспекторат по образование.

В програмата бяха включени и множество културни дейности: посещение на Крепостната стена в Газиантеп, музеите на готварството, хамама и Зеугма – музеят на мозайката. Кулминация в културно-историческата част от програмата бе пътуването с лодка по река Ефрат до крепостта Румкале, като кубратската делегация посети и резервата на популацията на Плешивия ибис в община Биреджик, област Шанлъурфа.

Важна част от културното опознаване на страната бе и настаняването на учениците в местни семейства по време на целия им престой. Те имаха възможността да изпитат и участват в традициите и ежедневието на своите домакини, както и да се насладят на уникални местни ястия.

Проектните дейности продължават с посещение в гр. Резенде, Португалия в началото на месец декември 2021 г.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.