ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В РАБОТНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“

Областният информационен център-Варна се включи в онлайн работна среща на тема „Как да насърчим служители на възраст 50+ години да останат в компанията“. Тя се проведе по проекта SilverGrow – „Кариерно ориентиране и дигитално образование за работници на възраст над 50 години  в предприятията“, който се реализира с подкрепата на Програма „Еразъм +“. Партньори по проекта са организации от България, Полша, Словения, Германия и Финландия. От българска страна по него работи Агенцията за икономическо развитие – Варна.

Основната цел на проекта е да предостави комплексен модел на услуги за възрастните работници, който да подкрепи техния потенциал на пазара на труда.

По време на срещата, която бе насочена към кариерни консултанти, специалисти в областта на човешките ресурси, преподаватели и обучители, работодатели и мениджъри, наети и други заинтересовани лица, бяха представени резултатите от съвместно изследване в страните - партньори за състоянието на работещите на възраст 50+ на пазара на труда, демографията и пазарът на труда за региона на Варна, Програма за менторство на хора 50+ и начини за укрепване на капацитета за подкрепа на активния живот на възрастните хора в условията на 21-ви век.

В рамките на дискусия присъстващите имаха възможност да обсъдят въпроси, свързани с основните пречки пред наемането на работници на възраст над 50 години, практически решения, използвани в компаниите за служители, наближаващи пенсиониране и др.

Проектът SilverGrow е стартирал на 1.11.2022 г. и ще продължи до 31.10.2025 г. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/]  web: www.eufunds.bgwww.varna.bg]  страница във FB: Областен информационен център - Варна