ПО ПРОЕКТ СЪЗДАДОХА ИНОВАТИВНА АКАДЕМИЧНА ЕКОСИСТЕМА В ТРИ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТА

Успешно приключи проектът „АКАДЕКОС - Иновативен модел за модернизация на висшето образование чрез създаване на академична екосистема ВСУ „Черноризец Храбър“ – Технически университет – Варна – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Той е финансиран от ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г. Общият му бюджет е 1 498 758, 36 лв. Бенефициент е Варненският свободен университет, а другите две висши училища са партньори по проекта.

В негово изпълнение са създадени иновативните съвместни магистърски програми „Екотехнологични системи в индустрията“ и „3D технологии за проектиране и производство“, които продължават да присъстват устойчиво в портфолиото и на трите университета след приключването на проекта. В пилотните магистърски програми са обучени 39 студенти.

В рамките на проекта Варненският свободен университет изгради модерен лабораторен комплекс, който включва Лаборатория за проектиране и виртуална реалност и Лаборатория за адитивни 3D технологии. Създадени са редица научни публикации.

За кариерното ориентиране на студентите от трите университета е създадена информационна мрежа от кариерни центрове, проведени са борси с представители на водещи компании от бизнеса. Организирани са обучения за развитие на меки умения – комуникативни стратегии, лидерство, креативни и презентационни умения, предприемачество. Проведени са изходящи и входящи мобилности на студенти, докторанти, млади учени и преподаватели в асоциираните партньори - Университет за дигитално и дистанционно обучение в Мадрид, Жилински университет в Словакия, Университет на Крайова и Букурещки университет в Румъния.

В резултат на проекта са обучени преподаватели от трите университета в надграждане на знанията им по английски език за академични цели, както и в работата с платформи за електронно обучение, за виртуална реалност и разработването на интерактивни медийни ресурси.

Проектът е стартирал на 8.11.2021 г. и е продължил до 31.12.2023 г. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна