С ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ ИЗГРАЖДАТ ФОТОВОЛТАИЧНИ ЦЕНТРАЛИ В БЕЛОСЛАВ

Община Белослав ще изгради фотоволтаични централи с финансиране от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., мярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“. Проектът “Повишаване на енергийната ефективност на сгради общинска собственост в Община Белослав“ е на стойност 975 740, 88 лв.

Основната цел е да се постигне значителна икономия на енергия, респективно и на финансови средства. Допълнително е направена оценка на спестените количества емисии на въглероден диоксид, генерирани при производството на електрическата енергия от конвенционалните централи. Тези с фотоволтаици са дoĸaзaнo щадящи за oĸoлнaтa cpeдa, ĸaтo cъщeвpeмeннo c тoвa възвpъщaт инвecтициятa мнoгoĸpaтнo, намалявайки драстично сметките за електроенергия.

В рамките на проекта се предвижда да бъдат изградени фотоволтаични инсталации за покриване на собствените нужди на четири сгради - общинска собственост. Това са общинската администрация на Белослав и детските градини „Дора Габе“ в с. Езерово, „Незабравка“ в с. Страшимирово и „Първи юни“ в гр. Белослав. Предвиден е монтаж на фотоволтаични панели с различна пикова мощност според нуждите на обектите, съставени от монокристални клетки, с положителен толеранс на мощността, ефективност, температурен коефициент, с висока устойчивост на вятър и повреди от градушка и отговарящи на международните стандарти за качество.

Проектът е стартирал на 4.01.2024 г. и ще продължи до 15.09.2025 г. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна