ВВМУ СЕ ВКЛЮЧИ В МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ ЗА МОРСКИ СИМУЛАЦИИ

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ се включи в третата международна партньорска среща по проекта UTMMS – The Usage of Multipurpose Tasks in Maritime Simulation. Той се финансира от програма Еразъм +“. Общият му бюджет е 250 000 евро. По проекта работи консорциум от партньори от Турция, Гърция, Испания, Хърватия, България и Дания.

По време на срещата, която се проведе в Морския факултет на Университета в Риека - Хърватия, бяха представени напредъкът в изпълнението на проекта, неговите цели и очакваните резултати.

UTMMS има амбицията да отговори на нуждите от работна сила в областта на корабоплаването, като инвестира в професионалното обучение на бъдещите кадри. В рамките на проекта партньорите ще разработят програма за интерактивна лабораторна симулация на машинно отделение в реални условия. Програмата ще включва и системно приложение в машинното отделение, теории и процедури, в които може да се наблюдава развитието в компетенциите на включените в обучението.

На срещата бяха представени и начини за внедряване на технически елементи в 3D симулация на виртуалното пространство на машинното отделение на кораба. Този начин на обучение ще подобри професионалната подготовка на морските инженери в дистанционно обучение.

Продължителността на проекта UTMMS е до 30 декември 2024 г. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна