ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ ПО ПРЧР

Областният информационен център-Варна се включи в стартираща пресконференция по проекта „Укрепване на общинския капацитет в Община Варна“. Той се финансира от Програма “Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. и е на обща стойност 1 107 316 лв. Бенефициент е местната администрация.

Основната цел на проекта е осигуряване на подкрепа на общинската администрация в процеса на реформиране на системата на социалните услуги и улесняване прехода към новите механизми на местно ниво.

С помощта на европейските средства ще бъде създаден фронт-офис на ул. „Г. С. Раковски“ №62. Ще бъдат обособени работни места в петте районни администрации и в сградата на Община Варна за информиране, консултиране и насочване за ползване на социални услуги. Предвидено е да бъдат наети 19 лица. Ще бъдат осигурени специализирани обучения за още 120 ръководители и служители, ангажирани с предоставянето на социални услуги, за да се повишат компетенциите на работещите в общинската и районните администрации, осигуряващи здравно-социални услуги.

Дейностите по проекта включват текущ ремонт, обзавеждане и оборудване на общински помещения за създаване на фронт-офиса; наемане, обучение и супервизия на персонала; планиране и анализиране на предоставянето на социални и интегрирани здравно-социални услуги; провеждане на информационни кампании за предоставянето на личната помощ, социалните услуги за възможностите за разрешаване на проблемите, свързани с достъпна среда и лична мобилност за хората с увреждания.

В резултат от изпълнението на проекта ще се улесни достъпът до социалните услуги, предоставяни на територията на Община Варна, ще се създаде ефективна организация за насочване и ще се постигне по-качествена грижа за лицата от уязвимите групи.

Проектът е стартирал на 1.01.2024 г. и ще продължи до 31.12.2025 г. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна