ОБЩИНА ВАРНА ПРИЕМА ДОКУМЕНТИ ПО ВТОРИЯ ЕТАП НА ПРОЦЕДУРАТА ЗА САНИРАНЕ

До 12 февруари Община Варна ще приема документи от сдружения на собствениците на сгради, регистрирани по Закона за управление на етажната собственост, които искат да участват по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап II“. Тя се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Общият бюджет на процедурата е 282 470 400 лв., от които за общините в Североизточния район за планиране, включващ областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, e достъпен общ ресурс от 47 078 400 млн. лв. Минималният размер на едно предложение за изпълнение на инвестиции е 50 хил. лв., а максималният – 9, 5 млн. лв. Сдружението на собствениците трябва да осигури собствен финансов ресурс в размер на 20% от стойността на разходите по проекта.

Допустими за финансиране са всички многофамилни жилищни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г., в които броят самостоятелни обекти са най-малко четири и принадлежат на повече от един собственик. Сдруженията на собствениците финансират изцяло със собствени средства извършване на обследване за енергийна ефективност, изготвяне на инвестиционен проект и оценка на съответствието му, авторски и строителен надзор и други. 

По процедурата ще бъдат финансирани дейности като изпълнение на мерки за енергийна ефективност, подмяна на дограма - прозорци, врати, витрини и др., поставяне на външна изолация, ремонт или подмяна на електрическата инсталация в общите части на сградата и други. Задължително изискване е след изпълнението на мерките в многофамилната сграда да се постигнат клас на енергопотребление „В“ и минимум 30% спестяване на първична енергия.

Крайният срок за подаване на проектни предложения по процедурата е 29.02.2024 г. Във времето от 12.02.2024 г. до 29.02.2024 г. експертите от Община Варна ще правят огледи, ще проверяват допустимостта на кандидатствалите сгради и ще подготвят техническата документация. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна