ПРИКЛЮЧИ ПЪРВИЯТ ЕТАП ОТ ПОЛЕВИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ПО ПРОЕКТА SAFE SKY

Приключи първият етап от полевите проучвания на въздушните електропроводи по проекта „Безопасно небе за птиците в Североизточна България“ (LIFE21-NAT-BG-LIFE NE BG Safe Sky), финансиран от програма LIFE. Общият му бюджет е 3 247 871 евро. Бенефициент е ЕРП Север, а партньор по проекта -  Българското дружество за защита на птиците.

Неговата основна цел е предотвратяване на неестествената смъртност сред глобално застрашените видове птици, причинена от токов удар и сблъсък с въздушни електропроводи чрез прилагане на добри практики и съвременни решения.

Една от дейностите, заложени за изпълнение по проекта, е да се извърши проучване на смъртността на птиците по ключови въздушни електропроводи на територията на ЕРП Север, за да се идентифицират приоритетни зони за поставяне на защитни съоръжения. Обхванати са 176 зони с местообитания на застрашени птици с обща дължина 1414 км. Установено е, че най-много жертви са регистрирани през есента в периода на миграция август-октомври, като по-голям брой е отчетен в областите Добрич, Варна, Разград и Шумен.

В резултат на проучването 104 участъка от електроразпределителната мрежа в Североизточна България са дефинирани като опасни за птиците и ще бъдат включени в планираните дейности за поставяне на изолация и дивертори. Същинската работа по реализация на заложените в проекта цели ще стартира през следващите месеци след доставката на необходимото оборудване и материали. ЕРП Север предвижда обезопасяване на над 10 000 електрически стълба в 28 зони по Натура 2000 и ключови коридори между тях. Ще бъдат осигурени и 100 безопасни места за гнездене за два от целевите видове върху електрически стълбове чрез инсталиране на къщички за птици.

Проектът е стартирал на 1.12.2022 г. и ще продължи до 30.11.2027 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна