МЛАД ИЗСЛЕДОВАТЕЛ ОТ ПРОЕКТА TRANSTEM ЗАЩИТИ НАУЧНА СТЕПЕН „ДОКТОР“

Младият изследовател д-р Мартин Иванов придоби научна степен „доктор“, след като защити дисертационен труд в Медицински университет-Варна. Като част от научна група по неврални стволови клетки в проекта TranStem той изследва експресията на четири гена в зона на мозъка, която продължава да съхранява стволови клетки дори и при възрастни индивиди.

Проектът TranStem, спечелен от МУ-Варна в конкурса „ЕRА chair – ръководител в Европейското научно пространство“ по програма „Хоризонт 2020“, цели да издигне научните изследвания на университета в областта на стволовите клетки до световните равнища. Дейностите включват научни разработки, фокусирани както върху фундаментални изследвания на стволови клетки, така и върху клиничното им приложение за диагностични и терапевтични цели. По проекта е създадена изследователска група от изтъкнати учени в областта на транслационната биология на стволовите клетки към Научно-изследователския институт на МУ-Варна.

По време на изследванията учените по проекта правят редица важни и иновативни открития в областта на стволовите клетки, а д-р Мартин Иванов е първият от младите изследователи в екипа, защитил докторантура по тематиката на TranStem - транслационна биология на стволовите клетки.

Продължителността на изпълнение на проекта е 5 години, считано от октомври 2019 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна