ПО ЕВРОПРОЕКТ ОБЩИНА ВАРНА РАЗШИРЯВА ОБХВАТА НА ПРИЕМНАТА ГРИЖА

Община Варна възнамерява да участва като партньор в проект за усъвършенстване и разширяване на обхвата на приемната грижа с фокус върху развитието на специализирана грижа за деца с увреждания, деца - жертви на насилие или трафик и деца - непридружени бежанци. Това стана ясно на заседание на Постоянната комисия „Европейски въпроси и международно сътрудничество“.

Проектът „Повишаване на капацитета на служителите на Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизирането на системите за социална закрила“ се финансира от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г. Той допълва и развива предходния „Приеми ме 2015“. С неговата реализация ще се гарантира интересът на отглежданите при приемни родители деца, без да се допусне възможност за прекратяване на настаняването. Към момента във Варна има утвърдени 37 приемни семейства, като в 26 от тях има настанени 26 деца.

Сред дискутираните теми бе и вторият етап на процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“, при който е предвидено 20% самоучастие на собствениците. Общият ресурс на процедурата, която се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост, е 282 млн. лева. За Североизточния район за планиране, включващ областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ е 47 млн. лева.

Крайният срок за кандидатстване е 29 февруари 2024 г., като към момента има заявено желание за включване на две сгради. При първия етап, който приключи в края на май миналата година, бяха одобрени 31 сгради във Варна. За тях е осигурено финансиране на обща стойност 79, 8 млн. лева. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна