АИР-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В ПАРТНЬОРСКА СРЕЩА ПО ПРОЕКТА TOURISMO

Агенцията за икономическо развитие-Варна се включи в първа партньорска среща по проекта TOURISMO, която се проведе в Гърция. Той се финансира от Програма Euro-MED 2021-2027 г. Общият му бюджет е 2 980 995 евро. По проекта работят 10 партньори и 16 асоциирани организации от седем европейски държави – Гърция, Италия, Испания, Кипър, България (АИР-Варна), Хърватия и Малта. Водеща е Агенцията за развитие на Южнобеломорски регион – READ S.A., Гърция.

По време на събитието бяха представени целите и планираните дейности по проекта, както и основните роли и ангажименти на партньорите в неговото изпълнение. Всеки от тях запозна присъстващите с пилотния район, който представлява, предизвикателствата и проблемите, пред които е изправен, както и възможните решения.

Основната цел на TOURISMO е преминаването към съзнателен и устойчив туризъм чрез иновативни подходи, участие на различни заинтересовани страни, подобряване на туристическите услуги и по-силно ангажиране на крайните потребители. Идеята е тези предизвикателства да бъдат преодолени чрез използване на иновативни технологии, които предлагат модерни решения и услуги за наблюдение и управление на туристическите потоци.

Проектът ще се съсредоточи върху райони с висока концентрация на туристи в седем пилотни обекта в партньорските държави. Чрез използване на данни, набрани по различен начин - термални камери, броячи на посетители, дронове и др,, ще бъдат проучени гъстотата, маршрутите, поведението и навиците на туристите. За целта ще бъдат подбрани разнообразни местоположения - обекти на ЮНЕСКО, пристанища, градски центрове, плажове, културни паметници, паркове и др.

Целевите групи, които ще се възползват от резултатите от изпълнението на проекта, са местни и регионални публични власти, малки и средни предприятия в сферата на туризма, организации за подкрепа на бизнеса, неправителствени организации, туристически агенции и др.

Продължителността на TOURISMO е 33 месеца - от 1.01.2024 г. до 30.09.2026 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна