ПО ПРОЕКТ ЩЕ МОДЕРНИЗИРАТ УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ ВЪВ ВАРНЕНСКИ КВАРТАЛ

Община Варна ще кандидатства с проект за енергийна ефективност за модернизация на уличното осветление в кв. „Чайка“. Общинският съвет даде съгласието си администрацията да подаде проектно предложение по процедурата  “Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ от Националния план за възстановяване и устойчивост. Общата стойност на проекта е до 2 млн. лева, които са 100% безвъзмездна финансова помощ.

Осветлението в обхвата на проектното предложение включва улици, пътни и пешеходни подходи към жилищни входове, открити паркинги и междублокови пространства. Настоящото състояние на системата на територията на ж.к. „Чайка“ е остаряло, амортизирано и с голям разход на енергия. Поддръжката в това състояние е скъпа и неефикасна. В района, предвиден за реконструкция, има 755 бр. осветителни тела, основно от натриеви лампи, които имат ниско светлоотдаване и голяма консумация на електроенергия. Крайният срок за кандидатстване е 2 април 2024 г.

На заседанието на местния парламент беше дадено и съгласие Община Варна да участва като партньор в проект за усъвършенстване и разширяване на обхвата на приемната грижа с фокус върху развитието на специализирана грижа за деца с увреждания, деца – жертви на насилие или трафик и деца – непридружени бежанци. Проектът „Повишаване на капацитета на служителите на Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизирането на системите за социална закрила“ се финансира по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027. С него ще се гарантира интересът на децата при приемни родители, без да се допусне възможност за прекратяване на настаняването. Към момента има утвърдени 37 приемни семейства, като в 26 от тях има настанени 26 деца.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна