ОИЦ-ВАРНА ПРОВЕДЕ ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА УЧАСТИЕТО НА ОБЩИНА ДЪЛГОПОЛ В КОНЦЕПЦИЯ ЗА УСТОЙЧИВА МОБИЛНОСТ

Областният информационен център-Варна, като част от Звеното за публични консултации към РСР на Североизточен регион, проведе публично обсъждане на участието на Община Дългопол в Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „Устойчива мобилност и равен достъп до качествено здравеопазване, образование и обществени услуги“. В събитието се включиха представители на местната администрация, училища, читалища, бизнес и други заинтересовани. Те бяха запознати с видовете дейности, предвидени за изпълнение.

Концепцията с водещ партньор Община Велики Преслав включва пет проектни идеи на 12 партньори, сред които Община Дългопол. Тя участва в два интегрирани проекта на обща стойност 222 500 лв. Предвижда се финансирането на концепцията да бъде осигурено от три програми – „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. и „Образование“ 2021-2027 г.

В нея са заложени мерки и дейности за устойчива географска мобилност, мобилни здравни услуги и образование в общините Велики Преслав, Върбица, Смядово и Дългопол.

Предвижда се осигуряване на обществен транспорт от населените места в общините Смядово и Върбица до административния център – град Велики Преслав, където се предоставят голяма част от обществените услуги за трите общини. Включени са дейности за закупуване на съвременна медицинска апаратура и оборудване за сърдечно-съдови заболявания на МБАЛ - Велики Преслав. Жителите на малките и отдалечени населени места на общините - партньори ще получат достъп до здравни услуги и профилактични прегледи с мобилен медицински кабинет, който ще бъде софтуерно свързан с болницата във Велики Преслав. По този начин изследванията, направени на терен, ще бъдат изпращани до личните лекари на пациентите и съхранявани на специален сървър. Веднъж месечно ще бъдат правени профилактични прегледи във всяко село в общините Смядово, Върбица, Велики Преслав и Дългопол. Освен мобилния кабинет, ще се закупи и специално оборудване за дистанционни прегледи и диагностика в малките населени места, където липсват общопрактикуващи лекари.

За осигуряване на равен достъп до качествено образование в концепцията за ИТИ е включен проект за образователна мобилност, десегрегация и превенция на дискриминацията на уязвими групи ученици от общините - партньори.

По време на публичното обсъждане присъстващите изразиха одобрението си, както и мнения относно ползотворния ефект от изпълнението на концепцията. Те ще бъдат обобщени в доклад и представени на широкия състав на РСР, който да ги вземе под внимание преди да одобри Общата програмна концепция за Североизточен регион и да изготви приоритизирания списък с концепции за изпълнение.

Подкрепа и мнения за концепцията можете да изразите на следната анкета https://forms.gle/kMnssSPs7UdB8y9D7.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна