ОИЦ-ВАРНА ПРОВЕДЕ ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА УЧАСТИЕТО НА ОБЩИНА ДЪЛГОПОЛ В КОНЦЕПЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА

Областният информационен център-Варна, като част от Звеното за публични консултации към РСР на Североизточен регион, проведе публично обсъждане на участието на Община Дългопол в Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „Приключения и отдих в долината на река Камчия“ – създаване на интегриран туристически продукт в устойчива околна среда“. В събитието се включиха представители на местната администрация, училища, читалища, бизнес и други заинтересовани. Те бяха запознати с видовете дейности, предвидени за изпълнение.

Концепцията с водещ партньор Община Смядово включва 10 проектни идеи на 9 партньори, сред които Община Дългопол. Тя участва в 4 проекта, два от които интегрирани, на обща стойност 2 460 500 лв. Предвижда се концепцията да бъде финансирана от три програми – „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. и „Околна среда“ 2021-2027 г.

Тя планира създаване на интегриран туристически продукт „Приключения и отдих в долината на река Камчия“ със седем тематични маршрута на територията на общините Велики Преслав, Върбица, Смядово и Дългопол. За активно включване на природното и културното богатство са предвидени следните маршрути в долината на река Камчия: „Скални манастири и природни феномени“, „По пътя на водопадите“, „Язовири, минерални извори и здраве“, „Планински туризъм, приключения и отдих“, „Културно-историческо наследство и познавателен туризъм“, „Фестивали, събития, традиции и обичаи“ и „Винен туризъм“. На база седемте маршрута ще бъдат разработени туристически пакети за дестинацията с различна продължителност на престоя. Концепцията включва и изграждане на мрежа от информационни центрове, дигитализация на дестинацията, активен маркетинг и реклама. За осигуряване на човешки ресурси и качествено туристическо обслужване е включен проект за обучение на кадри и създаване на реални работни места в туризма.

Четирите общини попадат в райони със значителен потенциален риск от наводнения по поречието на река Камчия, заради което са заложени мерки за превенция в определени населени места на туристическата дестинация.

По време на публичното обсъждане присъстващите изразиха одобрението си, както и мнения относно ползотворния ефект от изпълнението на концепцията. Те ще бъдат обобщени в доклад и представени на широкия състав на РСР, който да ги вземе под внимание преди да одобри Общата програмна концепция за Североизточен регион и да изготви приоритизирания списък с концепции за изпълнение.

Подкрепа и мнения за концепцията можете да изразите на следната анкета https://forms.gle/BZQMkCUTG1mfHynT9.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна