ОИЦ-ВАРНА ПРЕДСТАВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА СРЕЩА С КМЕТОВЕ ОТ ОБЛАСТТА

Управителят на ОИЦ-Варна д-р Виктория Николова се включи с презентация в работна среща на кметовете от областта, организатор на която бе Областна администрация-Варна, а домакин – кметът на Община Варна Благомир Коцев. На форума присъстваха ръководствата на девет общини – Аксаково, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Провадия, Суворово и Варна.

По време на събитието д-р Николова представи възможности за европейско финансиране на проекти с участието на общини. Присъстващите бяха запознати с отворените и с предстоящ прием за 2024 г. процедури по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., свързани с мерки за изграждане на системи за разделно събиране на битови биоразградими отпадъци, превенция и управление на риска от наводнения, защита при неблагоприятни геодинамични процеси и др. Управителят на ОИЦ-Варна поясни кои дейности са допустими за подпомагане, каква е стойността на безвъзмездната финансова помощ и какви са индикативните срокове за подаване на проектни предложения.

Процедурите „Подкрепа за интегрирано градско развитие в 10-те градски общини – основни центрове на растеж“, „Техническа помощ за 10 -те общини – основни центрове на растеж“ и „Подкрепа за интегрирано градско развитие в 40 градски общини – основни центрове на растеж“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. също бяха във фокуса на срещата. Участниците в нея научиха кои са допустимите кандидати и дейности, какъв е бюджетът и кога се очаква прием по процедурите. Предмет на дискусия бе и прилагането на новия инструмент Интегрирани териториални инвестиции /ИТИ/.

Д-р Николова запозна варненските кметове и с възможности за финансиране по програмите Life, Интеррег NEXT „Черноморски басейн“ 2021-2027, „Дунавски регион“ 2021-2027, Интеррег УРБАКТ IV 2021-2027, Интеррег VI-Б „Евро-Средиземноморски басейн“ (EURO MED) 2021-2027 и „Хоризонт Европа“.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна