ПО ПРОЕКТ ОБОРУДВАХА ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ В МУ-ВАРНА

Високотехнологична лаборатория за научни цели бе оборудвана в Медицински университет – Варна по проекта TRANSTEM. Сред апаратурата има последно поколение апарат за PCR анализ, четци за протеини, както и апарат за поточна цитометрия, която е много прецизна при измерване на повърхностни маркери при клетки в суспензия. С модерните апарати могат да бъдат извършвани съвременни научни изследвания в областта на биологията на протеините, РНК-биологията и ДНК-биологията.

С новата апаратура се повишава конкурентоспособността на Медицински университет – Варна в научноизследователската дейност, като учените ще могат да работят в лабораторни условия, съответстващи на тези в Западна Европа. 10 докторанти и постдокторанти, съвместно със своите ментори, вече извършват експерименти с новата апаратура в рамките на своите научни проучвания.

Проектът TRANSTEM е спечелен от МУ-Варна в конкурса „Ръководител от ЕНП“ по програма „Хоризонт 2020“. Неговата основна цел е да издигне научните изследвания на университета в областта на стволовите клетки до световните равнища.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна