НА КРЪГЛА МАСА ВЪВ ВАРНА ДИСКУТИРАХА ГРАЖДАНСКОТО УЧАСТИЕ В ГРАДСКОТО ПЛАНИРАНЕ

Висшето училище по мениджмънт бе домакин на кръгла маса на тема „Гражданско участие в процесите на планиране: добрите практики“. Събитието, в което се включиха онлайн и присъствено над 170 души, се проведе в изпълнение на проекта „Електронни образователни модули за гражданско участие в процесите на планиране“ (DEMo4PPL) по програма „Еразъм +“. Заедно с утвърдени институции от Гърция, Италия и Полша, Висшето училище по мениджмънт ще разработва модулна учебна програма за участие на гражданите в процесите на планиране, както и в осигуряването на обучителни материали и ресурси с възможност за адаптиране към различни нива и области на висшето образование.

Форумът във Варна акцентира върху темата за включването на гражданите в процесите на градско планиране, като по този начин се осигуряват ползи за всички заинтересовани страни – граждани, местна власт и бизнес.

Подходът на гражданското участие се използва широко в Европа, а през последните години, въпреки предизвикателствата, все по-често могат да се срещнат примери и от България. Идеята на кръглата маса бе чрез представяне на част от регионалните знакови инициативи и практики за ефективно гражданско участие в подобряването на средата и в опазването на културните ресурси, да бъдат подкрепени гражданите и заинтересованите професионалисти да участват по-активно в пространственото планиране и подобряването на заобикалящата ги среда.

В рамките на срещата бяха представени добри практики за гражданско участие в градовете Варна и Добрич.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic_varna@abv.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна