Най-усмихнатата церемония се състоя в зала „Европа“ на МОСВ

Победителите в конкурса „Композирай Пречиствателна станция“ получиха грамоти и много награди

„Отдавна в Министерството на околната среда и водите не сме имали толкова слънчева, усмихната и позитивна церемония“. С тези думи ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Галина Симеонова се обърна към децата, отличени в конкурса за рисунка „Композирай Пречиствателна станция“. Церемонията по награждаването започна в 13,30 часа в зала „Европа“ на МОСВ. Присъстваха ученици от 4 до 12 клас, чиито рисунки ще бъдат пресъздадени в голям мащаб върху стени на 16-те пречиствателни станции, изградени по ОПОС 2014-2020 г., както и част от авторите на картини, отличени с поощрителни награди. Всички деца бяха придружавани от родители, учители и близки.

„Като организатори сме радостни, че чрез участието си в конкурса всички участници споделиха грижата за природата, която е мисия на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, заяви г-жа Симеонова. Тя подчерта големият брой на рисунките - 1093 от цяла България, получени за участие в конкурса. „Всяко ново знание, придобито от децата за участието им в „Композирай Пречиствателна станция“, всяка нова мисъл и действие, свързани с опазването на околната среда в малките ученици, които са бъдещи граждани на България и света, ни дават основания да оценим приключилата надпревара като успешна“, посочи Галина Симеонова.

Членовете на професионалното жури, оценило творбите – художниците проф. Петер Цанев и Борис Колев и изкуствоведът Ивайло Милев – споделиха изненадата си от високото ниво на получените творби. „Всички работи са с много сериозен замисъл и изумяващо различни идеи. Погледът към природата на децата е впечатляващ“, посочи председателят на журито проф. Цанев.

Отличените ученици получиха грамоти и много награди.

Всички 1 093 рисунки, получени в рамките на конкурса „Композирай Пречиствателна станция“, ще бъдат изложени от 25 до 29 януари 2023 г. (от сряда до неделя) в Галерия „+359“ във Водната кула в София, ул. „Галичица“ 13 а, всеки ден от 14 до 19 часа.