Електроавтобуси от ново поколение тръгват в Стара Загора

18 от общо 33 нови електрически автобуса бяха представени в Стара Загора на официална церемония. Останалите 15 ще пристигнат през следващите месеци. Закупуването на модерните превозни средства е финансирано от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.   

За обслужването им са изградени 18 двойни зарядни станции, както и нови трансформаторни съоръжения за доставка на необходимата електрическа енергия.

Електроавтобусите са ново поколение и с най-висок клас на оборудване. Те са нископодови, с осигурено пространство за майки с деца и трудноподвижни пътници, а капацитетът им позволява превозване на 72 души. Във всеки от тях има видеонаблюдение и USB портове за  зареждане на мобилни устройства. Салоните разполагат със система за пречистване на въздуха, което намалява въздействието на вируси и бактерии. Технологии, щадящи здравето на човека, са използвани в материала за седалките.

Пътническите превозни средства се движат безшумно, предлагат комфорт и сигурност на пътниците. Нулевото отделяне на въглеродни емисии подобрява екологичните характеристики на града.

Изборът на община Стара Загора на този вид превозно средство е в пълно съответствие с мисията на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ за постигане на по-чист въздух и здравословна среда.