„Обитателите“ ще търсят по-добра околна среда в 6 града в България

ОПОС проведе Годишно информационно събитие в Световния ден на околната среда

В Световния ден на околната среда Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) даде официален старт на изложбите от арт-проекта „Обитателите: в търсене на по-добра среда“, чрез който тази година Програмата по атрактивен начин представя успешните си проекти.

„Обитателите“ са произведения на изкуството, създадени от скулптура Мартиан Табаков. „Те са необикновени скулптури, не са нито хора, нито животни, а съвкупност от всичко това. Те знаят къде е най-приятно и чисто за живеене, защото обиколиха успешните проекти, изградени със средства по ОПОС“, разказа ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Галина Симеонова.

Пътуващата експозиция може да бъде разгледана в гр. София - Южен парк до 16 юни. Изложбата със снимки и „Обитателите“ ще „гостуват“ в 6 български града – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна и Русе. Към фотографиите и скулптурите има информационни текстове за постигнатите резултати от изпълнените проекти и връзката между натиска, който хората с ежедневната дейност оказват върху заобикалящата ни среда. Целта на инициативата е да запознае гражданите с информация за значимите проекти, които се изпълняват в техния град и да се постигне видимост на обектите, изградени със средства по ОПОС, които обикновено са в изолирани райони в покрайнините на населените места и често остават невидими за хората.

Повече информация за  арт-проекта на ОПОС „Обитателите: в търсене на по-добра околна среда“ може да видите тук.

По време на празника на природата Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ проведе годишното информационно събитие за 2023 г. и отчете постигнатите до момента резултати. Ръководителят на Управляващия орган Галина Симеонова представи напредъка в изпълнението на проектите по ОПОС. „Инвестирахме над 3 милиарда лева в над 381 проекта за зелена и екологична инфраструктура в цяла България. С тези средства Програмата успя да подпомогне изграждането на над 500 км водопроводи и над 1300 км канализационна мрежа. Изградихме и модернизирахме 16 пречиствателни станции за отпадни води, подновихме градския транспорт е екологични автобуси, тролейбуси и трамваи“.

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова приветства гостите на събитието и припомни колко важно е това, което се прави със средства по Оперативна програма „Околна среда“ и как да се използват благата след изпълнението на финансираните проекти. „Ако всеки си изхвърли бутилката където й е мястото, аз съм убедена, че утрешният ден ще е по-красив“, увери министър Карамфилова. Тя призова децата да бъдат тези, които ще ни учат да живеем в по-чиста околна среда и които ще следят за правилното изхвърляне на отпадъците в бъдеще.

За настроението по време на събитието се погрижиха Люси Дяковска, Оркестър „100 каба гайди“ и детският ансамбъл „Росна китка“ .