„Обитателите“ търсят по-добра среда в Пловдив

Арт-проектът „Обитателите: в търсене на по-добра среда“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) гостува с изложба в Пловдив.

„Обитателите“ са скулптури, подобни на човешки форми, които „обикалят“ българските градове в търсене на най-чистата и приятна среда за живеене. Произведенията на изкуството започнаха своята обиколка от София и продължават да посещават успешните проекти, изградени със средства по ОПОС в страната. „Обитателите“ бяха снимани в пречиствателни станции, в компостиращи инсталации, в резервати и по обекти, изградени по програмата. Слязоха под земята, при подменените тръби на ВиК мрежите, возиха се в електрически автобуси, тролеи и трамваи, закупени със средства по ОПОС.

Направените фотографии съставиха експозиция, която се представя в различни градове в страната. Изложбата със снимки и самите „Обитатели“ гостуват в Пловдив до 30 юни, пред Изложбена зала „2019“ - Градска художествена галерия. Дотогава жителите и гостите на града могат да се снимат с атрактивните „Обитатели“, да видят фотографиите им в обектите, изградени по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ в региона и да прочетат информация за постигнатите резултати от изпълнените проекти, близо до тях.

В област Пловдив се изпълняват 16 проекта по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, на обща стойност над 381 млн. лв. От тях ОПОС осигурява безвъзмездно над 292 млн. лв. Благодарение на програмата се доизграждат и рехабилитират водоснабдителните и канализационни мрежи на Пловдив и Асеновград, като средствата от ОП „Околна среда“ за инвестиции във водния сектор в областта, възлизат на над 247 млн. лв.

В сектор „Отпадъци“ по ОПОС са изградени компостиращи инсталации за разделно събрани и биоразградими отпадъци и за предварително третиране на битови отпадъци, които обслужват общо 11 общини.

За да гарантира подобряване качеството на атмосферния въздух в Пловдив, Оперативна програма „Околна среда“ финансира изпълнението на проект за подмяна на стари печки на дърва и въглища с екологосъобразни уреди за отопление. Над 1000 домакинства в града предстои да подменят своите печки на твърдо гориво с екологосъобразни отоплителни устройства.

Пътуващата експозиция предстои да бъде представена в градовете Стара Загора (3-14 юли), Бургас (17-29 юли), Варна (31 юли-11 август) и Русе (14-26 август).

Арт-проектът „Обитателите: в търсене на по-добра среда“ се реализира с подкрепата на Галерия „+359“.