Засаждат дръвчета със средства от предадени стари отоплителни уреди във Видин

Над 3000 домакинства във Видин подмениха своите отоплителни уреди със средства по ОПОС

В парк „Владикина бахча“ във Видин се проведе инициатива за засаждане на дръвчета, в която се включиха над 80 доброволци. Новозасадените дръвчета са закупени със средства, получени от предадените стари отоплителни уреди по проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС).

„На финала сме на реализацията на един страхотен европейски проект, от който над 3000 семейства, които подмениха своите стари отоплителни устройства с нови енергийно ефективни уреди. Видин е един от най-замърсените региони в България и този проект за подобряване качеството на атмосферния въздух дава огромен шанс на видинчани. С парите от предадените стари уреди ние закупихме дръвчета и това е първата такава инициатива в България“, коментира кметът на общината д-р Цветан Ценков.

Доброволците бяха разделени на групи, които засаждаха в различни участъци на парк „Владикина бахча“ под ръководството на общински експерти. Общо 27 са новозасадените дръвчета, които ще обогатят зеленото пространство в един от любимите паркове на видинчани. Във „Владикина бахча“ не е извършвано залесяване от много години. Със средствата, получени до момента от предадените стари отоплителни уреди по проекта за подобряване качеството на въздуха във Видин, са закупени различни видове дръвчета - японска вишна, бреза, смърч, липа, червенолистен и кълбовиден шестил, храсти за жив плет и паркова роза. Предвижда се да бъде осигурен още посадъчен материал с парите от предаването на старите устройства, а засаждането да продължи и на други места в парковите пространства на град Видин.

Припомняме, че инвестициите в мерки за по-чист въздух продължават приоритетно в програмен период 2021-2027 г. По процедура „За по-чист въздух“ в Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. са осигурени над 610 млн. лв., насочени към 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух. Близо 85 хиляди домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще имат възможност да получат безвъзмездно нови екологични и енергийно ефективни топлоуреди.

Процедура "За по-чист въздух!" и всички документи, необходими за кандидатстване, може да видите тук.

Процедура "За по-чист въздух!"(2) и всички документи, необходими за кандидатстване, може да видите тук.