България разполага с модернизирана система за ранно предупреждение и оповестяване

Системата е изградена със средства по ОП „Околна среда 2014-2020 г.“ с бенефициент Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ при МВР

Приключиха дейностите по проекта за разширяването на националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението (НСРПО). Проектът е финансиран по приоритетна ос 4 „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища” на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС)

Постигнатите резултати в рамките на този проект ще бъдат полезни както за всички български граждани, така и за служителите на пожарната служба, заяви комисар Кирил Кирилов, началник на Националния оперативен център на ГД Пожарна безопасност и защита на населението. По думите му разширеният обхват на системата ще подобри взаимодействието между всички структури на Единната спасителна система и ще допринесе за смекчаване последствията при възникване на бедствена ситуация, чрез ранна намеса и предприемане на адекватни мерки.

Модернизацията на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението на общинско ниво обхваща 106 общински центъра, попадащи на територията на единадесетте области с изградени Регионални контролни възли - Бургас, Варна, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и Стара Загора. По този начин системата вече осигурява навременно предупреждение на приблизително 650 000 души, което е около 10% от населението на страната. С това общият процент население, което ще може да бъде оповестено в случай на предстоящо или настъпило бедствие достига 50%.

Системата е разширена и за обектите с висок рисков потенциал по отношение критична инфраструктура. В рамките на проекта са изградени общински центрове във Видин, Перник и Ямбол, които са подготвени за изграждане на СРПО на последващ етап. Модернизирана е и системата за предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и на съставните части на Единната спасителна система. Осигурено е навременно предупреждение и оповестяване на хора на територията на даден общински център за предстоящо или настъпило бедствие и излъчване на указания за необходимите мерки и последващи действия, чрез акустични сигнали и гласова информация на „живо“.

Дейностите по проекта подкрепят националните усилия, насочени към цялостното изграждане на НСРПО за територията на страната, повишаване култура на поведение у населението и намаляване на рисковите фактори, свързани с наводнения, свлачища и други бедствия.

Проект „Разширяване на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението на ниво LAU и модернизация на СРПО на органите на изпълнителната власт“ е на стойност над 48 млн. лв., предоставени от ОПОС 2014-2020 г. През програмен период 2021-2027 г. по Програма „Околна среда“ са планирани още 75 млн. лв. за последващото разширение на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

При изпълнението на проекта е интегрирана и новосъздадената система BG ALERT, която е в процес на тестване и ще бъде напълно функционална през 2024 г. Тя е разработена по проект на ГД Пожарна безопасност и защита на населението при МВР, също финансиран със средства по ОПОС 2014-2020 г. Системата служи за оповестяване на населението в случай на предстоящо или настъпило бедствие чрез текстово съобщение по мобилните мрежи на всички оператори. В ситуация на реална опасност текстът ще информира за конкретния риск и ще предоставя на гражданите препоръки за действие. Съобщенията ще бъдат изпращани само от компетентните държавни органи при спазване на Закона за защита при бедствия.