Проведе се Пето заседание на Комитета за наблюдение на Програма “Околна среда” 2021-2027 г.

Одобрени са методики и критерии за оценка на процедури по приоритети „Отпадъци“, „Биологично разнообразие“ и „Риск и изменение на климата“

Управляващият орган (УО) на Програма “Околна среда” 2021-2027 г. (ПОС) проведе в онлайн среда Пето заседание на Комитета за наблюдение (КН). В рамките на форума членовете одобриха методики и критерии за оценка по процедури, планирани за 2024 г., в приоритети „Отпадъци“, „Биологично разнообразие“ и „Риск и изменение на климата“ на обща стойност близо 288 млн. лв.

Комитетът одобри методика и критерии за оценка на процедура „Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане на общински/регионални системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци - втора“. В резултат от финансирането ще бъдат изградени и въведени в експлоатация общински системи за разделно събиране на биоразградимите битови отпадъци и изграждане/надграждане/технологично обновяване на общински инсталации за компостиране на разделно събрани биоразградими битови отпадъци.

Процедурата ще бъде обявена през април 2024 г. с бюджет от над 145 млн. лв. Допустими бенефициенти са 78 общини от 14 Регионални системи за управление на отпадъците, които имат изградени инсталации за компостиране по ОПОС 2007-2013 г. Настоящата втора процедура с предмет системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци е продължение и допълнение на предходно одобрена от КН през ноември 2023 г. процедура, в която бяха събрани общо 167 общини, с изградени инсталации от двата предходни програмни периода 2007-2013 г. и 2014-2020 г. Така в първично одобрената през 2023 г. процедура ще останат като допустими бенефициенти само общините – 94 на брой, които имат изградени инсталации през програмен период 2014-2020 г., с вече изтекъл или изтичащ период на устойчивост на инвестициите и за които е необходимо надграждане на капацитета на същите и доразвиване на системата за разделното събиране на биоразградимите отпадъци, с коригиран в съответствие бюджет на процедурата в размер на 107 млн. лв.  

В сектор „Риск и изменение на климата“ бяха одобрени методики и критерии по две процедури. Близо 92 млн. лв. ще бъдат насочени към „ Природосъобразни мерки за превенция и управление на риска от наводнения“. Целта на инвестицията е осъществяване на превантивни и защитни мерки и дейности в райони, където рискът от наводнения представлява заплаха за живота и здравето на населението, стопанската дейност, инфраструктурата, околната среда и културното наследство. Процедурата предстои да бъде обявена през второ/трето тримесечие на 2024 г., в зависимост от приключването на работата на оценителни комисии за всеки от шестте региона за планиране в страната, които оценяват подадените концепции в рамките на стартирания през 2023 г. подход на Интегрираните Териториални Инвестиции (ИТИ).

Членовете на Комитета за наблюдение одобриха и методика и критерии по процедура „Мерки за превенция и защита при неблагоприятни геодинамични процеси – свлачища, срутища, ерозии, абразии“. Тя е насочена към превантивни и укрепителни мерки и дейности в райони, засегнати от неблагоприятните геодинамични процеси в и извън урбанизирани територии, идентифицирани като заплаха за живота и здравето на населението, околната среда и биоразнообразието. Бюджетът е над 48 млн. лв. с индикативен период на обявяване второ/трето тримесечие на 2024 г., отново в зависимост от датата на приключване на оценката на подадените концепции по ИТИ подхода.

В рамките на приоритет „Биологично разнообразие“ до края на месец март/началото на месец април ще бъдат обявени две процедури. „Изпълнение на мярка 67 от Националната рамка за приоритетни действия за Натура 2000“, която е насочена към дейности за подобряване природозащитното състояние на пещеролюбиви видове прилепи чрез възстановяване на входовете и микроклимата в пещери. Бюджетът на процедурата е 762 773 лв. Членовете на КН одобриха методика и критерии за оценка и на процедура „Изпълнение на мярка 69 от Националната рамка за приоритетни действия за НАТУРА 2000“. Целта е подобряване на природозащитното състояние на видовете риби - Главоч и Виюн чрез подсилване на локални популации на видовете в естествения им ареал. Предвиденият бюджет е 586 749 лв.

Допустими бенефициенти и по двете процедури са структури на Министерството на околната среда и водите и  Министерството на земеделието и храните, общини, областни администрации, неправителствени организации, научни институти, природонаучни музеи (към БАН и към Министерство на културата), висши учебни заведения.

По време на Комитета беше съгласуван Проект на изменение на Индикативна годишна работна програма на ПОС 2021–2027 г. за 2024 г.