Oбщина Пазарджик започна изпълнението на проект "За по-чист въздух"

Oбщина Пазарджик започна изпълнението на проект за подобряване качеството на атмосферния въздух. Общата стойност на проекта възлиза на 48,7 млн. лв., осигурени от Програма "Околна среда" 2021-2027 г. 

Заложените мерки са отговор на необходимостта на община Пазарджик да постигне подобряване качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление като един от основните източници на замърсяване на въздуха.

Основните дейности по проекта са свързани с демонтаж на съществуващите уреди, доставка, монтаж и гаранционна поддръжка на екологосъобразни уреди и системи за отопление, и на фотоволтаични системи за собствено потребление, монтаж на сградна инсталация в сграда или жилищен имот.

Успешното реализиране на проекта пряко ще допринесе за изпълнение на целите на Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха. Предвиденият комплекс от мерки и тяхното ефективно и успешно изпълнение ще спомогнат и за постигането на специфична цел „Подобряване на защитата и опазването на природата, биологичното разнообразие и екологосъобразната инфраструктура, включително в градските райони, и намаляване на всички форми на замърсяване” на Приоритет 5 „Въздух“ на ПОС 2021-2027 г.