Годишният доклад на ОПТТИ за 2022г. е изпратен на Европейската комисия за преглед и одобрение

Съгласно нормативните изисквания на Европейския парламент и Съвета на ЕС, Управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. (ОПТТИ) изпрати Годишния доклад за изпълнението на ОПТТИ за 2022 г. до Европейската комисия за преглед и одобрение. Същият е приет на 22.05.2023 г. от Комитета за наблюдение на програмата в рамките на проведена процедура за неприсъствено вземане на решение.

Изпълнението на ОПТТИ и през 2022 г. бе силно повлияно от външната среда. Инфлацията, нарушените вериги на доставка и неблагоприятната международна обстановка оказаха негативен ефект върху темповете на изпълнение на големите инфраструктурни проекти по програмата. Въпреки сериозните предизвикателства, не е допусната загуба на средства и общата цел за 2022 г. за ОПТТИ по правилото за автоматично освобождаване на средства (N+3) е постигната на 100%.

През 2022 г. отчитаме следните стойности по основните финансови показатели на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“:

договорени средства в размер на 1 852 636 349 евро.

изплатени средства в размер на 1 226 088 207 евро.

сертифицирани разходи в размер на 1 125 246 489 евро.

финанси

 

 

Продължи и изпълнението на основните инфраструктурни проекти по програмата, както следва:

В рамките на проекта „Пловдив – Бургас, Фаза 2“ продължиха дейностите по изграждането на системите за сигнализация и телекомуникация, строителните дейности в 39 км участък между Оризово и Михайлово, в т.ч. реконструкцията на гара Чирпан, както и строителството на надлези по протежение на цялата жп линията от Пловдив до Бургас.

пд

 

По проекта „Елин Пелин – Костенец, Фаза 1“ продължават дейностите по прокопаването на най-дългия двутръбен железопътен тунел на Балканите с дължина 7 км. Бяха открити още две строителните площадки в участъците Веринско - Немирово и Немирово – Костенец.

ел пелин

 

Формулярът за кандидатстване по проекта за модернизация на жп участък „Волуяк  - Драгоман, Фаза 1“ е одобрен от Европейската комисия и бяха извършени подготвителни дейности за стартиране на строителството в участъка.

Волуяк

 

Тунел „Железница“ от проекта за АМ „Струма“, е завършен през 2022 г., в т.ч. бяха изградени системите за безопасност и хеликоптерната площадка.

струма

 

Предоставена е безвъзмездна финансова помощ по проекта за АМ „Европа“ от Драгоман до Северна скоростна тангента. Участъкът от Драгоман до Сливница е завършен в края на 2021 г. За участъка от Сливница до връзката със Северна скоростна тангента са сключени договорите за строителство и надзор.

европа

 

„Метрополитен“ ЕАД завърши успешно проекта за „Проектиране, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на автоматични перонни преградни врати“. Бяха оборудвани 12 метростанции по Линии 1 и 2. От момента на монтаж на първите такива съоръжения няма нито един инцидент с пътник на метростанция, където са монтирани автоматичните врати.

врати

     

    Всички предвидени по ОПТТИ плавателни съдове за извършване на драгажна дейност по р. Дунав бяха доставени в ИАППД, с което бенефициентът успешно завърши финансирания по ОПТТИ проект.

    искър

     

    Пристанищни приемни съоръжения за опазване на околна среда бяха доставени в ДППИ в изпълнение на финансирания по ОПТТИ проект. Същият е приключен с интегрирането на информационна платформа, която следва да осигури наблюдение, защита и реакция при замърсяване вследствие разливи на нефтопродукти.

    dppi

     

    След одобрението на Годишния доклад за 2022 г. от страна на Европейската комисия, той ще бъде публикуван и на страницата на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Обобщена информация за изпълнението на ОПТТИ за 2022 г. е налична в резюмето на Годишния доклад, приложено към настоящата статия.

    Files:
    Прикачен файл Size
    Резюме за гражданите за 2022 г. 2.95 MB